Photoshop’ta Basit Vektörel Çizimler Nasıl Yapılır

Photoshop’ta Basit Vektörel Çizimler Nasıl Yapılır

Adobe’nin en popüler ürünlerinden biri olan Photoshop, temel amacı vektörel çizimler yapmak olmasa da hünerli çizim araçlarına sahip. Photoshop’un vektörel çizim için sunduğu araçlar katman efektleriyle birlikte kullanıldığında çizim ihtiyaçlarının kolayca çözülmesini sağlayabiliyor. Yazılımın çok sayıda fonksiyonu olduğundan yeni kullanıcılar başlangıçta ürkebiliyor. Oysaki düzenlemekte olduğunuz tatil fotoğraflarına çerçeve yapmak, üzerine yazılar yazmak gibi işler aslında hayli kolay. Bu yazıda anlatacağımız yolu izleyerek Photoshop’un vektörel çizim araçlarıyla tanışabilir, birkaç denemeden sonra bu özellikleri rahatça kullanır hale gelebilirsiniz.

Photoshop’la çalışırken kavramanız gereken en temel kavram, katman (layer) kavramı. Yazılımda düzenlemekte olduğunuz bir resmi katmanlara ayırabiliyor ve istediğiniz sayıda yeni katman oluşturabiliyorsunuz. Örneğin bir başka resim dosyasında bulunan bir görüntüyü yeni bir katman olarak çalıştığınız resme aktarmanız mümkün. Photoshop’ta katmanlar kolayca taşınabiliyor, büyütülüp küçültülebiliyor ve saydamlaştırılabiliyor. Ayrıca katmanlara uygulanabilen efektlerle çalışmanızı hayli renklendirebiliyorsunuz. Varsayılan olarak Photoshop ekranının sağ tarafında konumlandırılan katmanlardan birine çift tıkladığınızda, katmanın özellikleri o katmana uygulayabileceğiniz efektler görüntüleniyor. Bunlardan en çok kullanılanları gölge (drop shadow) ve parlatma (glow) efektleri. Katmanın tümünü belirli bir renkle ya da dokuyla kaplamak, etrafına istediğiniz renkte bir çerçeve (stroke) çizmek gibi düzenlemeler bu bölümde kolayca yapılabiliyor. Photoshop’ta yaptığınız çalışmanızı kaydederken birçok farklı dosya türü kullanmanız mümkün. Amacınız web’de kullanmak için JPEG, GIF ya da PNG gibi formatlarda bir resim oluşturmak olsa da çalışmanın katmanlarını kaybetmemesi ve daha sonra yine düzenlenebilmesi için ayrıca PSD olarak kaydetmenizde yarar var.

Photoshop’ta çalışmaya başlarken, File menüsünün içinde bulunan New seçeneğine tıklayarak boş bir çizim alanı oluşturuyoruz. Çizim alanımızın (canvas) arka planının transparan olmasını tercih ettik.

Çizim alanımızın arka planını degrade (bir renkten diğerine doğru değişen) şeklinde renklendirmek için Gradient Tool’u kullanıyoruz. Bu araçta birden çok renk seçilip, renk geçişinin hangi hızla olacağı belirlenebiliyor.

Arka planımızı hazırladıktan sonra skorların altında bulunacak olan kutuları çizmeye başlıyoruz. Kutuları çizmek için kolayca vektörel dikdörtgenler çizmemize olanak tanıyan Rectangle Tool’u kullanacağız.

Rectangle Tool, Rounded Rectangle Tool ve Elipse Tool gibi araçları kullanarak çizmiş olduğumuz şekillerin renklerini, sağdaki Layers bölümünden renk kutusuna çift tıklayarak istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz.

İlk takımın skorunu yazacağımız kutuyu hazırladıktan sonra sıra bu katmanı çoğaltarak ikinci takımın skor kutusunu yapmaya geliyor. Bunun için çizdiğimiz ilk katmanı ALT tuşunu basılı tutarak sürüklüyoruz.

Skor kutularımız hazır olduğuna göre skorlarımızı yazabiliriz. Horizontal Type Tool adlı aracı kullanarak kutularımızın üzerine numaraları yazıyoruz. Metinlerin renk, yazı tipi boyutu gibi birçok özelliği bu araçla ayarlanabiliyor.

Daha önce hazırlamış olduğumuz katmanlara çeşitli efektler vermemiz mümkün. Bunun için ekranın sağ tarafında bulunan Layers bölümünden ilgili katmana çift tıklıyoruz. Karşımıza gelen diyalog kutusunda gölge ve parlatma gibi efektler bulunuyor.

Bir katmana uygulamış olduğumuz efektlerin aynılarını diğer katmanlara uygulamamız çok kolay. Bunu elle yapmak yerine katmana sağ tıklayıp Copy Layer Style seçeneğini kullanıyoruz ve diğer katmana sağ tıklayıp Paste Layer Style diyoruz.