Youtube Video ve Kanala Nasıl SEO Yapılır

Youtube Video ve Kanala Nasıl SEO Yapılır

YouTube için arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır? YouTube SEO rehberini sizler için hazırladık, günümüzde artık herkes kolayca Youtube video sitesine üye olup kendi kanalını kurabiliyor. Yayımladığınız videolar üzerinden reklamları aktif edip para kazanabiliyorsunuz. İşin içine para girince haliyle pek çok kişide Youtuber olmaya başladı. Bir çok kişi arasında kıyasıya rekabet oluştu. Youtube için videolar hazırlayıp yüklemek iyi bir sıralama için artık yeterli değil. Yayımladığınız videoyu üst sıralara çıkartmak ve kanalınızı daha görünür yapmak için video yüklemenin de dışında bazı çalışmalar yapmanız gerekiyor. YouTube için arama motoru optimizasyonunda neler yapabileceğinizi bu yazımızda detaylı bir şekilde anlattık, yapmanız gereken buradakileri adım adım kanalınızda ve videolarınızda uygulamaktır.

Makalede Neler Var?

Kaliteli İçerik Oluşturmak

SEO’nun olmazsa olmazı içeriktir. İçeriğe dayalı bir sistem olduğu için tabi ki içerik ön plandadır. Arama sonuçlarında başarılı olmanın birinci altın kuralı özgün ve kaliteli içeriklerden geçer. Özellikle kopya içeriklerden uzak durmanız gerekiyor. Youtube için kullanıcı memnuniyeti ön plandadır. Bunu yaparken de bir takım kriterleri göz önünde bulunduruyor. Örneğin videonuzu izleyen kişiler videolarınızı beğenip yorum yapıyor mu? Özellikle yorumlanan içerikler sürekli güncelleme aldıkları için sıralamada giderek yukarı tırmanıyor. Yayımladığınız videolardan beklediğiniz etkiyi görebilmek için, sunduğunuz video içeriklerin ilgi çekici olduğundan emin olun, Google içerik oluşturuculara şöyle bir tavsiyede bulunuyor. “Eğer ben ziyaretçi olsaydım bu içeriği arkadaşlarımla paylaşır mıydım?” eğer cevabınız evetse doğru yoldasınız.

Video Yüklerken Yapılacak Çalışmalar

Youtube yüklediğiniz videolar belli kriterlere göre sıralamaya çıkartılır. Ancak ne kadar tüm kurallara uysanız da sonuç yine izlenme, beğeni ve yoruma gelir. Eğer içerikleriniz kullanıcıların dikkatini çekmiyorsa sonuç yine hüsran olacaktır. Öncelikle tutacak içerikleri hazırlamanız gerekiyor. Hazırlamadan önce dikkat etmeniz gerekenleri sizlere için sıraladık;

Video Başlığı: En önemli unsurlardan biride başlıktır. Başlığınızı iyi seçmeli ve uzunluğuna dikkat etmelisiniz. 75 Karaktere kadar kullanabilirsiniz. Ancak bir çok aramada maksimum 60 karakter kullanılır. Yayımlayacağınız videonun ismini anahtar kelimeleriniz doğrultusunda seçmeye özen gösterin.

Video çözünürlüğü: Youtube 4k çözünürlüğe kadar destek veriyor. Ülkemizde kullanıcıların bağlantı hızları pek iyi olmasa da bu durum dünya geneli için böyle değil. Her kullanıcı mümkün olduğunca kaliteli görüntüden video izlemek ister. Youtube zaten bağlantı hızına göre kaliteyi kendisi otomatik olarak ayarlıyor. Bu nedenle video çözünürlüğü yüksek olan videolara öncelik veriliyor. Videolarınızı mümkün olduğunca en yüksek çözünürlükten hazırlayınız.

Ön İzleme Görseli: Kullanıcıların ilgisini çekecek bir ön izleme görseli koymak sizin için büyük avantaj sağlayacaktır. Özellikle bu görseli video içerisinden seçmeye özen gösterin. Bazı kullanıcılar sırf tıklama alabilmek için videoya sahte bir ön izleme yerleştiriyor. Bu durum video izlenmediği için sıralamada geriye düştüğü gibi kanal içinde eksi puan anlamına geliyor.

Video Açıklaması: Youtube metinden çok videoya önem veren bir platformdur. Videolar için 5 bin karaktere kadar metin girebiliyorsunuz. Ancak videoyu çalıştırdığınız zaman göreceksiniz ki Youtube metinleri gizlemektedir. Burada asıl amaç video hakkında açıklama yapmaktır. Google’de ise yazdığınız metnin sadece 1-2 satırı yani ilk 160 karakter görünür. Videolarınıza açıklama yaparken ilk 160 karakteri videonuzun aramalardan ziyaretçi çekmeye yönelik metinler girin. Daha sonra istediğiniz kadar metin girebilirsiniz. Bu şekilde aramalarda bulunuyor diye ünlü isimler girmek yada popüler arama kelimeleri yazmak ilk başlarda ziyaretçi getirse bile daha sonradan SPAM olarak algılanmanıza neden olacaktır. Arama sonuçlarını manipüle etmekten kaçının.

Etiketler: Anahtar kelimeler her zaman önemlidir. Videonuzun içeriğiyle alakalı, başlıkla bağlantılı yani destekler nitelikte kelimler girmelisiniz. Etiket sayınız ve etiketlerin uzunluğu öneli, kaç tane etiket gireceksiniz bir etiketin uzunluğu ne kadar olmalı bununla ilgili net bir bilgi yok, ancak başlıktan uzun etiketler girmeyin. En fazla 15 etiket girin ve sırf ziyaretçi çekmek amaçlı videoyla alakası olmayan anahtar kelime girmeyin. Böyle yapmanız halinde gelen ziyaretçi videonuzu hemen kapatacaktır. Buda hemen çıkma oranınızı yükseltir.

Kategoriler: Pek çok Youtuber kategoriyi otomatik olarak ayarlıyor ve yayımladığı tüm videoları aynı kategoride yayımlamış oluyor. Videonuza göre kategori seçiminin SEO açısından çok büyük katkısı olmasa da, kategoriye göre seçim yapıp çıkan sonuçlardan sizin videolarınıza ulaşan birinden de haliyle olumlu sonuçlar alırsınız. Videonuzu izleyen kişi bir şeyler öğrenebildiyse yada izlerken keyif aldıysa paylaşım yapar.

Altyazılar: Altyazı’nın gücünden yararlanın, alt yazılar video içersin de SRT dosyası olarak durur. Arama motorları ve Youtube videonuzu index’lerken alt yazı içerisindeki metinleri de kullanmaktadır. Bu nedenle Türkçe yayın yapsanız bile alt yazı kullanın, bu şekilde arama filtresinde yer alan “Altyazılar” şeklinde yapılan sonuçlarda da çıkabilirsiniz. Bazı kullanıcılar alt yazıyı video üzerine yazı yazarak yapıyor. Bu şekilde aramalara ekstra bir faydası bulunmaz.

Ziyaretçi Yorumları: Videonuzu izleyen kişilerin videolarınıza yorum bırakması videonuzun popülerliğini artıran önemli unsurlardan biridir. Videonuz yorumlandıkça arama motorları ve Youtube tarafından sürekli index alacaktır. Sürekli güncel olması rakipleriniz arasından sıyrılıp üst sıralara çıkmanızı sağlayacaktır.

Kartlar: Videolarınıza kart ekleyerek diğer videolarınıza yönlendirme yapabilirsiniz. Youtube zaten benzer videolar üzerinden kullanıcıları yönlendiriyor. Bu nedenle Youtuber’lar gibi ekranı tamamen kartla kapatmayın. Amaç videonuzdan keyif alan ziyaretçilerin diğer içeriklerinize de göz atmasını sağlamaktır.

Kanal Profili: Eğer bir markaysanız yada marka oluşturmaya çalışıyorsanız mutlaka kanal simgesi, kanal resmi, kanal açıklaması gibi alanları doldurun. Abone sayınızın artması için dikkat çekici simgeler yapmaya özen gösterin, sıradan olmayın fakınızı ortaya koyun.

Videonuzu SEO kurallarına uygun bir şekilde hazırladınız ve yayımladınız. Şimdi sırada ilgili videoyu yaymaya ve üst sıraya çıkartmaya geldi. Bunun için videonuza Backlink’ler kazandırın. Formlarda paylaşın, Embed kodlarını paylaşarak hem Backlink elde edebilir hem de izlenme oranını artırabilirsiniz. Blog sayfalarının yorum bölümlerinde önerebilir çeşitli platformlarda Link’ler verebilirsiniz. Sosyal medya hesaplarınızdan paylaşarak etkileşimi artırabilirsiniz. Zaten Youtube içerisinde Sosyal medya hesaplarınızla entegre edebileceğiniz ayarlar bulunuyor.