NTC – PTC Sıcaklık Sensörü Nedir

NTC – PTC Sıcaklık Sensörü Nedir

NTC kelimesi Negative Thermocouple Coefficient kelimelerinin baş harflerinden bir araya getirilerek oluşturulmuş bir kelimedir. Sıcaklıkla direnci azalan termistör anlamına gelir. PTC ise Positive Temperature Coefficient kelimelerinden oluşturulmuştur, sıcaklıkla direnci artan termistör anlamına gelir. NTC, Ortam sıcaklığa bağlı olarak değeri değişen bir dirençtir. Ortam sıcaklığı arttıkça direnç azalır, sıcaklık düştükçe direnç artar. Bu özelliğinden dolayı devrelerde sıcaklık sensörü olarak kullanılmaktadır. Sıcaklığa bağlı olduğu için daha çok su ısıtma sistemleri, güneş ile ilgili devrelerde kullanılırlar. Motor ve transformatör gibi aşırı ısınması istenmeyen sistemlere yerleştirilerek ana devre veya sisteme bağlı motorun aşırı ısıdan korunması sağlanır. NTC’ler negatif ısı katsayısı ile çalışırlar, ısı derecesi arttıkça OHM yani direnç artar. NTC’ler suya temas eden veya suya temas etmeyen olmak üzere iki çeşidi bulunuyor. Her ikisinin de görevi ve çalışma mantığı aynıdır. PTC’lerde ise durum tam tersidir.

Makalede Neler Var?

NTC Sensörün Çalışma Prensibi

Bulunduğu ortamın veya temas ettiği yüzeyin sıcaklığı arttıkça elektriksel direnci azalan devre elemanıdır. PTC’lerin tam tersidirler. NTC’lerin kullanım alanları; NTC’ler – 300 C° ile +50 C° arasındaki sıcaklıklarda kararlı bir şekilde çalışabilirler. 0.1 C°’ye kadar duyarlılıkta olanları vardır. Daha çok elektronik termometrelerde, arabaların radyatörlerinde, amplifikatörlerin çıkış güç katlarında, ısı denetimli havyalarda kullanılırlar.

NTC’nin sembolü

NTC – PTC Termistörü Kullanırken Dikkat Edilecek Hususlar

Daha fazla yük çekmek için birkaç NTC termistörü paralel bağlamamalı; termistörlerden biri fazla akım çekip ısınırken, diğerlerinin soğuk kalması mümkündür.

Kaplamasız termistörler iletken sıvılarda, aşındırıcı ve indirgeyici gazlarla kullanılmamalıdır. NTC direnci ısıyla kontrol edilen bir direnç türüdür. Ntc ısıyla ters orantılı olarak direnç değiştirir. Yani ısı arttıkça NTC’nin direnci azalır. Isı azaldıkça da NTC’nin direnci artar.

NTC Renk Kodları

NTC Sağlamlık Kontrolü

NTC’yi bacak uçlarından ohmmetreye bağladığınız zaman ilk olarak oda sıcaklığında NTC’nin üzerinde yazılı olan direnç değerini ölçmelisiniz. Daha sonra NTC’yi ısıttığınız zaman direnci giderek azalırsa NTC’nin sağlam olduğu anlamına gelir. PTC’de ise ısı artırıldıkça direnç artar, NTC ise ısındıkça direnç azalır. Eğer termistör ısıtılmasına rağmen göstergede bir değişiklik olmuyorsa termistörde problem vardır.