Fotoğraf Çekme Teknikleri

Fotoğraf Çekme Teknikleri

     Dijital fotoğraf makinelerinden birine sahipsiniz anacak nasıl iyi bir çekim yapacağınızı bilmiyorsunuz o zaman gelin birlikte nasıl daha iyi bir çekim yapabileceğinizin püf noktalarını birlikte inceleyelim.

     Teknolojiyi takip eden hemen herkesin bir dijital fotoğraf makinesi vardır. Kimi zaman çektiğimiz fotoğrafları beğenmeyiz bazı berbat olan fotoğraflar canımızı oldukça sıkabilir. Her zaman net bir fotoğraf elde edemezsiniz yalnız bazı püf noktalara dikkat ederek daha kaliteli ve net fotoğraflar çekmeniz mümkün, bunları sizinle paylaşacağız böylece daha iyi fotoğraflar elde edeceğiz. Burada fotoğraf makinesinin özellikleri oldukça önemli buraya tıklayarak fotoğraf makinelerinin özelliklerini inceleyebilirsiniz.

null

FOTOĞRAF MAKİNESİNİ TUTMA ŞEKLİ
     Dijital fotoğraflarda yaşanan en ciddi sorunlardan biridir makineyi tutuş şekli, elinizi titretmeniz veya bir şekilde çekim esnasında cihazınızın yerinden oynaması anında iyi bir fotoğraf elde edemezsiniz. Burada fotoğrafçıyı hataya sürükleyen en büyük hata LCD ekrandır çekim esnasında ekrana bakıp kolları ileriye uzatarak iyi bir çekim elde edemezsiniz, bunun aksine makineye iyice yaklaşmak mümkünse makinenin üzerindeki vizörü kullanmak size daha iyi sonuçlar verecektir.
Makineyi sabit tutmak için iki elle tutmanız yeterli olmayacaktır makineyi suratınıza da dayamanız gerekmektedir. Yandan bakıldığında kollarınız üçgen şeklini almış olacaktır. Kullandığınız cihazın vizörü olmasa bile bu şekilde çekim yapmanızı öneririz.
Küçük ebatlı fotoğraf makinelerinde bu tutuş zor olacağı için size tavsiyemiz otomatik odaklama özelliğine sahip cihazları tercih etmeniz. Pek çok cihazda otomatik olarak görüntüyü sabitleme özelliklerine sahip bu sayede çok iyi sonuçlar vermese de işimizi görecektir. Hareketli görüntüler, arabada giderken, rüzgârlı havalarda veya hareket etmemiz gerekirken fotoğraf çekimlerinde işimizi görecektir.

DOĞRU KAMERA SEÇİMİ
     Dijital fotoğraf makinelerinin her geçen gün yenisi çıkmakta ilerleyen teknolojiyle birlikte her geçen gün daha kaliteli fotoğraflar ve ek birçok özellikler ile birlikte kullanıcılara sunulmakta olduğunu görüyoruz.
İlk aldığınız cihazın şimdilerde size yeterli olmadığını düşünmeniz gayet normal, bizim size tavsiyemiz kullanım şeklinize göre bir cihaz seçmeniz. Tatile gideceksiniz tatil fotoğrafları çekeceksiniz neden çok büyük ebatlarda bir makine alasınız veya özel günler dışında fotoğraf çekmeyen biriyseniz, çok yüksek özelliklere sahip makineleri tercih etmenize gerek var mı?
Yeni başlayan amatör fotoğrafçılar için 6Mega Pixel den yüksek çözünürlüğe sahip bir cihaz gereksiz olacaktır. Herkes alacağı fotoğraf makinesinin birçok özelliğe sahip olmasını ve boyutunun küçük olmasını ister. Fotoğraf makinesi ne kadar küçük olursa onu sabitlemek daha zor olur. Seçiminizi yaparken rahatça kullanabileceğiniz ekonominizi düşünerek seçmeniz akıllıca olacaktır.

HIZLI ÇEKİM ÖZELLİĞİ
     Fotoğraf makinemiz ne kadar iyi olursa osun kapalı veya bekleme konumundayken fotoğraf çekebilmesi için lenslerin odaklanması ve çekebilmesi için biraz zaman geçmesi gerekir. Çok hızlı fotoğraf çekmek istediğimizde ise bu işimize yaramayacaktır.
Günümüzde pek çok fotoğraf makinesinin “prefocus” özelliğine sahip. Bu özellik sayesinde deklanşöre hafifçe basarak fotoğraf çekilmeden önce lensin görüntüyü odaklamasını sağlayabilirsiniz. Örneğin bir kuşun fotoğrafını çekeceksiniz ama odaklanmada sorun yaşıyorsunuz o zaman prefocus çok işinize yarayacaktır. Hareketli objelerin fotoğraflarını çekmek istediğinizde çok işinize yarayacaktır. Önce deklanşöre hafifçe basıp odaklanmayı sağlayabilirsiniz, fotoğrafını çekmek istediğiniz obje istediğiniz yere geldiği zamanda deklanşöre basarak fotoğrafı çekebilirsiniz.

FLAŞSIZ BİR ÇEKİM
     Güneşli veya çok aydınlık bir ortamda olduğunuzu var sayalım böyle bir ortamda flâşörü açmak size hiçbir katkıda bulunmaz. Hareketli bir nesnenin resmini çekeceğiniz zaman örneğin bir futbolcunun hareketlerini yakalamak istediğinizde flâşör açık bir şekilde seri fotoğraflar çekemezsiniz.

SAHNE SEÇİMİ
     Ne kadar profesyonel olursanız olun hızlı bir şekilde fotoğraf çekmek istediğinizde açı, ışık, gölgeyi tam olarak ayarlayamazsınız. Yeni nesil dijital fotoğraf makinelerinde Scene mode isimli sahne seçenekleri bulunmaktadır. Bu sayede bir çok ortamda rahatça fotoğraf çekebilme olanağı sunuyor.
Şunu da unutmamak gerekir bu modlar kusursuz değil bunları ancak deneyerek öğrenebilirsiniz. Son derece kaliteli fotoğraf çekebilme özellikleri sunsalar da bazı modlar yeterli olmamakta.

DİK KONUMDA FOTOĞRAF ÇEKMEK
     Ayakta duran birinin fotoğrafını çekmek istediğinizde portre moduna alırsınız ve fotoğraf makinenizi dik tutarsınız. Eğer kişiyle birlikte arkadaki manzara ya da bir heykelin fotoğrafını almak istiyorsanız makinenizi yatay konuma getirip çekim yapmak daha mantıklı bir seçim olacaktır. Daha sonra bir resim programı ile düzeltme yapabilirsiniz.

DAHA YAKINA GİDİN
     Fotoğrafını çektiğiniz nesne arabadan daha küçük bir objeyse, deklanşöre basmadan bir, iki adım yaklaşıp zoom kullanın. Amacınız fotoğraf karesini fotoğrafını çektiğiniz objeyle doldurmak olmalıdır. Yakın çekimle, kalkmış bir kaş ya da serpiştirilmiş çiller gibi anlam katacak ifadeler yakalayabilirsiniz.
     Ancak fazla yakına giderseniz fotoğrafınız bulanıklaşır. Çoğu fotoğraf makinesinin en yakın odak mesafesi yaklaşık 90 cm ya da makinenizden bir adım uzaklıktadır. Fotoğraf makinenizin en yakın odak mesafesinden (emin olmak için makinenizin kullanım kılavuzuna bakın) daha yakına giderseniz fotoğraf bulanık çıkar.

FOTOĞRAFINI ÇEKTİĞİNİZ OBJEYİ TAM ORTALAMAYIN
     Sahnenin tam ortası, gösteri yapan kişi için bulunmaz bir yerdir. Ancak, fotoğraf karenizin tam ortası için aynı şeyi söylemek doğru değil. Çektiğiniz nesneyi fotoğraf karesinin tam ortasından hafif yana kaydırarak, fotoğrafınıza hayat verin.
     Vizörünüzde karelerden oluşan bir oyun tahtası olduğunu varsayın. Şimdi fotoğrafını çektiğiniz nesneyi tahtadaki karelerden birine yerleştirin.Otomatik odaklı bir fotoğraf makineniz varsa, bu tür makinelerin çoğu vizörün ortasında bulunan nesneye odaklanacağından, odağı kilitlemeniz gerekir.