Objektifler Nasıl Çalışır

Objektifler Nasıl Çalışır

Odak uzaklığı, bir objektifin ışık kırma gücünün ölçüsüdür. Odak uzaklığı, bir objektifin, sonsuz uzaklıktaki bir nesnenin keskin görünmesi için ihtiyacı olan mesafeyi bildirir. Objektifler, odak uzaklıklarına göre, sınıflandırılırlar. Genel olarak objektifler, standart (normal), geniş açı, dar açı (tele) ve zoom (değişken) gibi sınıflara ayrılırlar. Fotoğrafını çekmek istediğiniz alanı belirlediniz, kadrajı ayarladınız ve makineyi ilgili alana doğrulttunuz. Vizörden veya LCD ekran üzerinde gördüğünüz bölge, objektifin gördüğü bölgenin aynısıdır esasında.

Zoom objektiflerin sabit odak uzaklıkları yoktur. Bunların odak uzaklıkları, en küçük ve en büyük değer olarak açıklanır. Bu tür objektiflerin avantajları çok açıktır: odak noktaları ve resim açılarını – basamaksız olarak – değiştirmek mümkündür. En uzun ve en kısa odak uzaklıklarının orantısına, zoom faktörü denir. Örn.: 36mm – 108mm odak uzaklığı olan bir objektifin faktörü 3 olarak belirlenir; yani 3-kat-zoom (3x) objektif söz konusudur.

Işın demeti objektiften içeriye girdikten sonra bir dizi işlemden geçmek zorunda kalır. Öncelikle makinenizde önceden belirlemiş olduğunuz diyafram açıklığına göre (F/2.8, F/3.5, F/4.5, F/5.6 vs.) ışığın yoğunluğu belirlenir.

Eğer açık bir diyafram ayarlamışsanız (F/3.5 gibi), diyafram bir hayli açık olacağından sadece önünüzden değil, yan taraflardan da ışık gelecektir. Bu gelen ışın demetleri, objektif düzlemiyle dar açı oluştururlar ve sonucunda fotoğrafın genelini etkilerler.

Genelde alan derinliğini azaltmak için veya karanlık ortamlarda daha fazla bölgeden ışık toplayabilmek için diyafram değeri açılmalıdır.