Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir

Panoramik Fotoğraf Nasıl Çekilir

Panoramik fotoğraf kelimesi Fransızca kökenli olup Türkçe karşılığı ise genel görünümlü fotoğraf anlamına gelmektedir. Özellikle manzara ve tarihi yapıtların fotoğrafını çekmede kullanılan bu Panoramik fotoğraflar fotoğrafçılıkta ve dijital fotoğraf makinelerinin özelliklerinde sıkça geçmektedir. Bu makalemizde Panoramik fotoğraf çekimi nasıl olmalı çekim yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahis edeceğiz.

Günümüzde dijital fotoğraf makinesi her ne kadar yaygınlaşmış olsa da bir çok dijital fotoğraf makinesinde panoramik çekim yapabilme özelliği bulunmuyor. Bu nedenden dolayı bilmeniz ve uygulamanız gereken bazı temel teknikler bulunmaktadır. Çekeceğiniz Panoramik fotoğrafların kalitesi bu teknikleri uygulamanıza bağlı olarak değişecektir.

Ancak burada belli bir maliyeti gözden çıkarmamız gerekir. Panoramik fotoğraf çekmek için öncelikle dijital bir fotoğraf makinesine ihtiyacınız vardır. Bu cihazın dahili panoramik fotoğraf çekim modunun olması işinizi kolaylaştıracaktır. Bu mod genelde Scene yani Sahne adı verilen hazır çekim modlarının içinde bulunur.

Panoramik fotoğraf   simgesi ile ifade edilir. Panoramik fotoğraf çekebilmek için objektifi değiştirilebilir bir fotoğraf makinesi ve tripod gerekmektedir.

Panoramik fotoğraf çekebilmek için yatay eksenin kesinlikle değişmemesi gerekiyor. Yatay düzlemde yukarı ya da aşağı hareket fotoğrafın birleştirilme sırasında sıkıntı oluşturur. Bu nedenden dolayı tripod gerekmektedir.

Makalede Neler Var?

Panoramik Fotoğraf Çekerken Nelere Dikkat Etmeli

Panoramik fotoğraf çekimlerinde en önemli sorun çekim yapılacak objeye fazla yakın olmaktır. Ayrıca perspektif çizgileri tam olarak oturmak gereklidir. Bu yüzden panoramik fotoğraf çekimleri en az 10 metre uzaklıktan çekmeniz gerekmektedir. Ayrıca kapalı mekanlarda ve küçük odalarda panoramik çekim yapmak iyi sonuçlar vermez.

Bazı fotoğraf makinelerinde Panoramik fotoğraf özelliği bulunmaktadır. Bu mod yardımı ile 2 ya da daha fazla fotoğrafı çeker, eğer ürün sizden onay alırsa bunları birleştirir ve tek tek çekilen kareleri siler. Bazı makinalarda ise kareler tek tek çekilir, hafıza kartında saklanır ve çekim sonrasında ek bir yazılım ile bilgisayar üzerinde birleştirilir.

Panoramik Fotoğrafın Çekim Aşamaları

Panoramik fotoğraf çekimi yaparken ilk yapmamız gereken çekim modunu panoramik olarak ayarlamak ve makinayı sabitlemeniz gerekir. İlk önce birinci kareyi çekiyorsunuz. Daha sonra ise ikinci kareyi çekiyorsunuz. Bu çekim sırasında biraz önce çektiğimiz ilk karenin en sağ köşesi, ikinci karedeki ekran görüntüsünde en solda silik olarak görülüyor.

Böylece fotoğrafın devamı için hizalama yapabiliyoruz. Bu tip ürünlerin çoğunda böyle bir özellik bulunuyor. Burada dikkat etmeniz gereken şey ise ilk görüntünün bitiş noktası ile ikinci görüntünün başlangıç noktasının denk gelmesi.

Bu fotoğrafta görüntü bozulmalarını engeller ve devam eden kusursuz bir kare oluşturmanızı sağlar. Üçüncü karede de benzer şekilde ikinci karenin en sağ bölümü mevcut görüntü üzerinde silik olarak görülür.

Bu kareyi de çektikten sonra makine otomatik olarak fotoğrafları birleştirme işlemine geçer. Son görüntümüz ise en son elde edeceğimiz görüntüyü gösteriyor. Burada 3 kareden oluşan bir fotoğraf elde etmiş olduk.

Ama daha fazla kareden oluşan çok geniş fotoğraflar oluşturmak da mümkün. Çekimlerde hareket eden nesnelerin bulunmaması görüntünün akıcılığı açısından oldukça önemlidir. Bir önceki karede hareketli olan bir otomobil siz ikinci kareyi çekene kadar kadrajınızdan çıkabilir. Bu da akıcılığı bozabilir.

Panoramik Mod Yoksa Yapmanız Gerekenler

Panoramik fotoğraf çekeceksiniz ancak cihazınızda çekim modu bulunmuyorsa veya çekilen fotoğrafları birleştirme özelliği yoksa yapmanız gerekenlerde değişiklik gösteriyor. Önce birbirini takip edecek şekilde ve sehpa ile 4 kare fotoğraf çekiyoruz (en az 2 olmak kaydıyla üst limit size bağlı). Ardından bunları bilgisayara aktarıyoruz. Sonra ister Photoshop (ki orta seviyede bilgi gerektiriyor) isterseniz de panoramik fotoğraf üretme yazılımları ile bu fotoğrafları birleştirmek gerekiyor. Biz ikinci yöntemi tercih ediyoruz. ArcSoft Panorama Maker yazılımı ile fotoğrafları birleştiriyoruz. Önce fotoğrafları yazılıma yüklüyoruz.

İkinci aşamada istersek birleştireceğimiz fotoğraflarla ilgili parlaklık ve kontrast düzenlemeleri yapıyoruz. Daha sonra Next tuşuna basarak devam ettiğimizde yazılım fotoğrafları birleştiriyor ve bize bazı ince ayarlar yapabileceğimiz bir menü getiriyor. Bu menüde bulunan Fine Tune – İnce Ayar seçeneği ile birleşim noktalarını düzenleyebiliyoruz. Gerekli düzenleme ve düzeltmeleri yaptıktan sonra Finish tuşuna basınca elimizdeki karelerden meydana gelen panoramik fotoğraf hazır hale geliyor.