Hosting Sektöründe Kullanılan Terimler Sözlüğü

Hosting Sektöründe Kullanılan Terimler Sözlüğü

Hosting sektöründe kullanılan teknik terimler hakkında temel bilgiler. Bu makalemizde web site işlerine yeni giren yada bir şekilde yeni bulaşmış kişiler için bazı terimlerden bahsedeceğiz. Web sitelerin barınma ihtiyacı olan Hosting hizmetlerinde adı sıkça geçen bu terimlerin ne anlama geldiğini öğrenerek bu işe başlayabilirsiniz. Domain, CentOS, MaestroPanel, Ping, İoncube Loader, VMware, Co-Location, Bandwidth, cPanel, Plesk Panel gibi adı sık geçen bu terimlerin ne anlama geldiğini özet halinde sizlere sunduk işte o açıklamalar.

Hosting Terimlerin Açıklamaları


Hosting: Kelime manası barındırma olan Hosting, İnternet sitenizin dünya genelinde yayınlanabilmesi için bir internet servisi üzerinde barındırılıyor olması gerekir. İnternet serverında internet sitenize ait dosyaların tutulduğu alan hosting olarak adlandırılır.

Domain: Domain kelimesi alan adı yada etki alanı olarak da bilinir. Kısaca bir internet sitesinin adı olarak açıklanabilir. İnternet siteleri IP adresleri üzerinden yayın yaparlar yalnız bir ip adresi üzerinde onlarca internet sitesi barınabilir bunun yanında IP adreslerinin akılda kalması zordur. Bu sorunu çözmek için domain adresleri kullanılır.

Ping: Ping programı, 1983 yılında Mike Muuss tarafından yazılmış bir programdır. Bir makineye genelde 32 bayttık bir ICMP paketi gönderir ve aynı paketin geri gelmesini bekler. Bu basit program, birçok işe yarayabilir. Sunucu size ne kadar uzak ise, bu süre de o kadar artmaktadır.

CentOS: Red Hat şirketinin dağıtımı olan Red Hat Enterprise Linux (RHEL) kaynak kodları üzerine kurulu ve bu dağıtım ile uyumlu bir linux dağıtımıdır. Bağımsız bir grup tarafından geliştirilen işletim sisteminin isminin açılımı The Community ENTerprise Operating System biçimindedir.

MaestroPanel: Yeni nesil Web Hosting Kontrol Panel yazılımıdır. Günümüz: şartlarına uygun. İnternet üzerindeki bulut (cloud) sistemlerle entegre olabilen ve o servislerin son kullanıcı tarafından kolaylıkla kullanılmasını sağlayan modüler olarak tasarlanmış bir yazılımdır.

cPanel: Hosting Kontrol Paneli, Linux sistemler üzerinde çalışır ve üç platformu destekler. Bunları; CentOS, CloudLinux ve RedHat olarak sıralayabiliriz

Plesk Panel: Linux ve Windows işletim sistemleri üzerinde çalışabilen hosting kontrol panelidir.

İoncube Loader: İoncube bir yazılım şifreleme uygulamasıdır, bu uygulama ile; hazırlanan PHP scriptin kodları değiştilerek okunaksız bir hale getirilir. İoncube loader PHP bileşeni ise bu kodları okuyarak scriptin sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlar.

VMware: VMware’m masaüstü yazılımı Microsoft Windows, Linux ve Mac OS X üzerinde çalışmaktadır. Ayrıca kurumsal ürün olarak VMware ESX ve ESXi yazılımları “bare-metal”. yani doğrudan donanımda çalışan hypervisoru vardır.

Co-Location: Co-Location sunucu hizmetinde fiziksel makine donanımsal yönden hizmet sahibi tarafından sağlanmaktadır. Servis sağlayıcı (datacenter) hizmet sahibine internet bağlantısı, elektrik ve sunucu barındırma alanı ihtiyaçlarını servis olarak sunmaktadır.

Bandwidth: Bant Genişliği anlamına gelen bu terim tüm hosting paketlerinde ortak olarak geçer. İnternet sitenizi ziyaret eden kullanıcılar, kullandıkları bilgisayar, tablet, telefon yada diğer mobil cihazlar ile internet sitenizin yayınlandığı server arasında bir dosya transfer (veri trafiği) prosedürünün gerçekleştirir. Bu trafiğe ait toplam veri miktarının üst sınırına bandwidth yani bant genişliği denir.