WordPress’te Resimlere SEO Yapma ve Google Sıralamada Yükselme

WordPress’te Resimlere SEO Yapma ve Google Sıralamada Yükselme

WordPress sitelerde resimlere SEO çalışması uygulayarak arama motorlarındaki sıralamanızı artırabilirsiniz. Google görseller bölümünden kendinize ziyaretçi çekmenin yanı sıra makalenizinde sıralamada yükselmesini sağlayabilirsiniz. Resimlerin özellikle çözünürlüğünü bozmadan boyutunu küçültme, boyutunu ayarlama, etiketler, açıklamalar girme ve URL yapısının nasıl olması gerektiği hakkında bilgiler vereceğiz. Burada anlatacağımız çalışma sayesinde görsellerinizin arama motorları tarafından bulunabilir olmasını sağlayacak ve içeriğinizin zenginleşmesini sağlayarak yayınladığınız konunun da üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz. Uygulamanız gereken resim optimizasyonunu adım adım anlatacağız.

Makalede Neler Var?

Resim Optimizasyonu Nasıl Yapılır

Resimlerinizi kullandığınız makalenin içeriği, kelime yoğunluğu ve anahtar kelimeleri çok önemli, bu resminiz hakkında da bilgi verir. Ancak bunun için arama motorlarına yardımcı olarak örümceklerin işlerini kolaylaştırabilirsiniz. Resim optimizasyonu bir web site için olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır. Site içi SEO faktörlerinde biridir ve doğru bir şekilde yapılması google sıralamanızı, trafiğinizi yani direkt olarak sitenizin kaderini belirler.

Resimlerinize İsim Verin

İçerik geliştiricilerinin en büyük hatalarından biri resimlere isim vermemeleridir. Resmi telefonla yada fotoğraf makinesi ile çektiğiniz zaman otomatik olarak numaralı bir isim verir. Örneğin IMG0001.jpg gibi bir isim verilir. Bu resmi sitenize yüklediğiniz zaman URL yapısı https://www.dijitalteknoloji.net/wp-content/uploads/IMG0001.jpg şeklinde olacaktır. Ancak bu resme içerikle ilgili bir isim verdiğinizde URL yapınızda değişecektir. Mesela resminize wordpress-logo.jpg ismini verdiğinizde URL yapısı https://www.dijitalteknoloji.net/wp-content/uploads/wordpress-logo.jpg şeklinde olacaktır. Bu şeklide Google sıralamanız değişecektir.

Resimlerinizi Boyutlandırın

Resimlerin boyutunu yayınlayabildiğiniz ebatlarda siteye yükleyiniz. Yani sitenizin içeriği 600px genişliğinde ise resminizin boyutunu en fazla 600px genişliğinde ayarlayın. Eğer siteye 600px daha büyük bir resim yüklerseniz, mesela 1024px genişliğinde bir resim yüklerseniz WordPress bu resmi otomatik olarak 600px boyutuna küçültecektir. Buda sitenizin yavaş yüklenmesine neden olacaktır. Rekabetin çok yüksek olduğu bu dönemde saliseler bile önemliyken site hızın etkilenmemesi için dosya boyutunu küçültmenin yanı sıra boyutunu da sitenize göre yeniden boyutlandırmalısınız. Bu işlemi resmi sitenize yüklemeden önce yapmayı unutmayın.

Resim Sıkıştırarak Hızlı Açılmasını Sağlayın

Resimleri optimize etmek için Adobe’nin Photoshop yazılımını kullanacağız. Bu yazılım ile resim formatını değiştirebilir, kalitesini artırabilir yada azaltabilir, ebatlarını değiştirebilirsiniz. Bunun için Photoshop’un Save for Web özelliğini kullanacağız.

Düzenleme yapmak istediğiniz resmi Photoshop ile açınız daha sonra File menüsünden Save For Web sekmesine tıklayınız. Açılan menüden dosya formatını, kalitesini ve ebatını değiştirebilirsiniz. Dosya formatını seçip quality bölümünden dosya kalitesini belirleyiniz. W kısmından genişliğini H kısmından da yüksekliğini belirleyiniz.

Burada bir önizleme ekranı ve sıkıştırılma oranı görünecektir. Yaptığınız değişikliği önizlemeden görebilirsiniz. İstediğiniz ayarları yaptıktan sonra Save butonuna tıklayıp kaydetmeniz yeterlidir.

WordPress’ten Resme SEO Ayarları Yapma

Şuana kadar yapmış olduğunuz tüm işlemler resmi siteye yüklemeden önce yapmanız gerekenlerdi. Şimdi ise resmi WordPress sitenize yükledikten sonra ne yapacağınızı anlatacağız.

Resmi sitenize yüklediğinizde WordPress sizden Başlık, Altyazı, Alternatif metin, Tanım bilgileri ister. Örnek olarak görseli inceleyiniz.

Bunu yapmamızdaki amaç Google arama motoruna resim hakkında bilgi vermektir. Çünkü Google resminizi ilk olarak metin olarak algılar. Daha sonra piksel piksel görsel olarak hafızasına kaydeder. Bu nedenle Google resmin ne ile alakalı olduğunu metin ile bildirmeniz gerekiyor.