Cep Telefonuyla Dev Fotoğraflar Çekme

Cep Telefonuyla Dev Fotoğraflar Çekme

Cep telefonunuz ile çektiğiniz fotoğrafları birleştirerek devasa fotoğraflar elde edebilirsiniz. Cep telefonunuzun kamerasıyla 20 megapiksellik bir fotoğraf çekebileceğinizi söylesek herhalde dalga geçtiğimizi düşünürsünüz. Evet, bir defada bu boyutta bir fotoğraf çekmeniz olanaklı değil, ama birkaç seferde daha fazlasını bile yapabilirsiniz. Eğer dijital fotoğrafçılıkla biraz uğraştıysanız bu atölyede hangi konuya değineceğimizi çoktan anlamışsınızdır. Evet, panoramik fotoğraflardan söz ediyoruz. Bir panorama çekmek için geniş bir sahnenin sırayla birden çok fotoğrafını çekip bir görüntü birleştirme yazılımıyla birbirine eklemeniz ve tek bir büyük fotoğraf elde etmeniz gerekir. Bu teknik, bir defada çekilemeyecek kadar geniş doğa manzaraları için ideal olmakla birlikte, harika ayrıntılara sahip grup fotoğrafları için de uygulanabilir. İşte izlemeniz gereken adımlar:

Makalede Neler Var?

Autostitch programını indirin

Autostitch’i web adresinden bir Zip arşivi halinde indirebilirsiniz (autostitch.zip adını taşıyor). Dosyanın içeriğini sabit diskinizde istediğiniz bir klasöre açın. Program, açıldıktan sonra ancak 1,4 MB yer kaplıyor. Hızlı erişim için, masaüstünüzde çalıştırılabilir dosyaya giden bir kısayol oluşturabilir ya da Başlat / Programlar menüsünü kullanabilirsiniz.

Çekim tekniği

Autostitch şimdiye kadar kullandıklarımız arasında en akıllı görüntü birleştirme programı. Bir dizi halinde çekilmiş fotoğrafları ek yerleri belli olmayacak şekilde birleştirebiliyor ve programın kullanabileceği fotoğraf sayısı neredeyse sınırsız. En sık kullanılan çekim şekli, görüntülerin ufuk boyu kaydedildiği yatay konum. Bu tür bir çekim, tek bir çekimde yakalanması olanaklı olmayan genişlikte manzaralar için ideal. İsterseniz, yüksek bir bina için, temelden zirveye doğru yükselen bir dikey panorama da çekebilirsiniz. Autostitch, farklı yüksekliklerde çekilmiş dalgalı bir görüntüyü de birleştirebiliyor ki bu çok geniş alan çekimleri için uygun olan, aynı zamanda en kompleks sıralama yöntemi. Görüntü birleştirme yazılımı, görüntüleri birleştirirken bir sonraki görüntünün kenarlarına bakarak mevcut görüntüyle örtüşen kısımlarını saptıyor ve fotoğrafı buna göre düzeltiyor. Eğer kenarlar birbiriyle örtüşmezse program ne yapacağını bilemeyeceğinden, bu işin kuralı her bir karenin bir diğeriyle 6’da 1 oranında örtüşmesi.

Dışarı çıkıp çekime başlayın

İşe küçük bir egzersizle başlayabilirsiniz. Önce telefonunuzla yatay bir panorama çekin. Canınız ne istediyse onu çekin, isterseniz balkondan aşağıdaki trafiği çekin. Yüksek bir binanın terasından muhteşem bir panorama yakalayabilirsiniz. Eğer bir grup dostunuzla birlikteyseniz bir grup fotoğrafı çekin, ama uzaktan tek bir kare değil: Herkesi ayrıntılı şekilde, yatay olacak şekilde, yakından çekin. Fotoğrafların örtüşmesi gerektiğini unutmayın! Eğer dışarı çıkmaya üşeniyorsanız programla birlikte gelen arşivdeki örnek fotoğraflarla oynayabilirsiniz. Bu örneklerin kesişim noktalarına dikkat etmenizde fayda var.

Autostitch işe koyuluyor

Çektiğiniz fotoğrafları PC’nizdeki yeni bir klasöre yükleyip Autostitch’i çalıştırın. Edit menüsüne gidip burada bulunan tek seçenek olan Option’a tıklayın. Autostitch normalde panoramayı özgün boyutun %10’u olacak şekilde ölçekliyor. Ölçeklemeyi iptal etmek için bu değeri %100’e getirin. Eğer fotoğrafları portre konumunda, yani dikey olarak çektiyseniz görüntüleri saat yönünde ya da saat yönünün tersine çevirebilirsiniz. Son olarak JPEG kalitesini 100’e getirerek en iyi görüntüyü elde edebilirsiniz. Bu değeri düşürmek görüntü kalitesini de azaltacaktır. Diğer ayarlara hiç dokunmayın, çünkü varsayılan ayarlarla Autostitch zaten harika işler çıkarıyor. İlerlemek için “Proceed”e basın.

Birleştirme zamanı geldi

Seçenekleri değiştirdikten sonra “File” menüsüne gidip “Open”a tıklayın. Telefonunuzdaki görüntüleri aktardığınız klasörü açın. Tüm dosyaları seçip “Open”a basarak birleştirme işlemini başlatın. Bu işlem CPU’nun tüm gücünü kullandığından nihai görüntü oluşana kadar sabırla beklemeniz gerekiyor. Sonuç pano.jpg adıyla, fotoğrafların yer aldığı klasöre kaydedilecek.

Rötuş safhası

Son görüntü kusursuz bir dörtgen olmayacak ve kıyılarda, köşelerde siyah kısımlar görebilirsiniz. Photoshop’la ya da IrfanView gibi bir yazılımla panoramayı kırparak gereksiz kısımları atabilir ya da eğer görüntü size yeteri kadar sanatsal geldiyse olduğu gibi de bırakabilirsiniz.

AutoStitch İndirme Adresi
http://matthewalunbrown.com/autostitch/autostitch64.zip