Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılarda Kartuş Temizliği

Mürekkep Püskürtmeli Yazıcılarda Kartuş Temizliği

Kullanıcılar, mürekkep püskürtmeli yazıcılardan masraflarından ötürü uzaklaşıyorlar ve başka alternatifleri yeğliyorlar. Ama arada bir yapacağınız kartuş bakımı, yazıcınızdan daha çok verim almanızı sağlıyor. Yazıcınızın mürekkebinin kurumasını engellemek için haftada en azından bir kez siyah ve renkli çıktı almalısınız. Mürekkep püskürtmeli yazıcılarda, özellikle de yaz aylarında mürekkebin baskı kafasının püskürteçlerinde kuruması çok yaygın bir sorun. Bu da baskı işlemini olumsuz olarak etkiliyor. Size bu tıkanıklıkları açmanın birkaç basit yolunu gösteriyoruz. Bu mini atölye için gerekenler şöyle: Biraz sıcak su, bir çay tabağı, kulak temizlemek için pamuklu çubuk, havasız bir bez, biraz izopropil alkol.

Dikkat: Denemeye kalkışmadan önce her yöntemi ayrıntılı olarak okumanızı öneririz.

Not: Bu atölye sadece mürekkep deposuyla baskı kafasının bir arada olduğu baskı kartuşları için geçerlidir. Buna bazı bubble jet baskı kafalarını ve HP baskı kafalarını örnek gösterebiliriz. Canon ve Epson’larda ise mürekkep haznesi ile baskı kafası ayrı parçalar. Bu tür yazıcılarda da aynı sorunla karşılaşıyorsanız, benzer şekilde, baskı kafalarını temizleyebilirsiniz. Dikkat: Aşağıda anlatılan yöntemler kartuşa da zarar verebilir. Ancak kartuş zaten çalışmaz haldeyse bir kaybınız olmaz. Yine de tüm risk size ait.

1. Yöntem: Yazıcıyı açıp kartuşu kafa kısmından özenle çıkartın. Kartuşu ters çevirdiğinizde, püskürteçlerin üzerinde bir toz ve mürekkep tabakası oluştuğu dikkatinizi çekebilir. Bunu kuru bir kulak pamuğuyla dikkatlice silerek temizleyin. Sonra sıcak suya batırılmış bir diğer kulak temizleme çubuğuyla (tümüyle ıslatmayın, sadece hafifçe nemlendirin) veya izopropil alkolle püskürteçleri iyice silin. Püskürteçlere baskı uygulamamaya dikkat edin. Bu noktada kartuşu yazıcıya tekrar takıp bir deneme baskısı yaptırarak çalışıp çalışmadığını test edebilirsiniz. Eğer işe yaramazsa, 2. yöntemi deneyin.

2. Yöntem: Kartuşun tamamını değil, sadece püskürteçlerin olduğu alt kısmını içi sıcak su dolu bir çay tabağında bir ya da iki saat bekletin. Kartuşun tamamını suya batırmanız devreye zarar vereceğinden kartuş işe yaramaz hale gelebilir. Bu yöntem, püskürteçlerin içinde ve üzerinde kurumuş mürekkebi kısmen çözecektir. Tabağa püskürteçlerin olduğu yerden mürekkep sızdığını görebilirsiniz, bu iyiye işaret. Kartuşu bir süre böylece suda bıraktıktan sonra çıkarıp dikkatlice silerek kurulayın. Kartuşu tekrar test edin, olmazsa 3. yönteme geçin.

3. Yöntem: Kartuşun püskürteçlerini kuru ya da hafifçe nemli, havsız bir bezin üzerine koyun ve parmak ucunuzla hafifçe püskürteçlere baskı uygulayın. Beze hafifçe mürekkep bulaşıyorsa bu, mürekkebin aktığının ve bezin mürekkebi emmeye çalıştığının göstergesidir. 5-10 dakika böylece mürekkebin akmasını sağlayın. Eğer kartuş yine çalışmazsa bir sonraki yöntemi deneyebilirsiniz.

4. Yöntem: Bu yöntem kartuşa zarar verebileceğinden, tüm risk yine size ait. Kartuşu 15 ila 20 dakika sıcak suyun altına tutun. Dikkat edin, su musluktan hafif bir sızıntı şeklinde akmalı. Akan su kurumuş mürekkebi çözecek ve bir kısmı da kartuşun içine girecektir. Su püskürteçlerden düzgün şekilde akıyorsa bezle iyice kurulayıp tekrar yazıcıya takın. Bir şeyler basmayı deneyin, yine kar etmezse 5. yönteme başvurun. Bu noktada, eğer yazıcıdan birbirine karışmış ya da soluk baskılar alıyorsanız, kalite iyileşene kadar baskı yaptırmaya devam edin. Bunun sebebi püskürteçlerin akış yoluna girip mürekkeple karıştığı için baskıların soluk görünmesine yol açan su olabilir.

5. Yöntem: Kartuşu, püskürteçleri aşağı bakacak şekilde bir çay tabağına oturtun ve tabağı devre kartına gelmeyecek kadar izopropil alkolle doldurun. İzopropil alkol genelde elektronik devrelerin üzerinden inatçı tozları ve yağı sökmekte kullanılan bir temizlik malzemesidir. Uçucu olan bu sıvı, geriye hiçbir iz ya da kalıntı da bırakmaz. Bu alkolü elektronikçilerden ya da kimya depolarından temin edebilirsiniz. Marketlerde satılan, kısmen izopropil alkol içeren temizlik malzemelerinden kaçının, bunlara su ya da başka maddeler katılmış olabilir. Test etmek için parmağınıza bir damla damlatıp ovuşturun. Alkol kısa sürede buharlaşmalı ve parmağınızın üzerinde hiçbir nem, yapışkanlık ya da kayganlık hissi kalmamalı. Şimdi 2. yöntemde yaptıklarınızı uygulayın. İsterseniz 3. yönteme de başvurabilir ama bu sefer bezi izopropil alkolle nemlendirebilirsiniz. İşiniz bittiğinde kartuşu tekrar yazıcıya takıp baskı almayı deneyin.

Son çözüm

Eğer yukarıdakilerin herhangi biri işe yaradıysa daha şimdiden yeni bir kartuş parasından tasarruf yaptınız demektir. Yukarıdakilere ek olarak, kartuşla yazıcının (yazıcının içine kartuşun temas ettiği noktaları) temas noktalarını izopropil alkolle ıslatılmış bir bezle temizleyerek bu noktalardaki kiri ve mürekkebi giderebilirsiniz. Yazıcının kartuş temizleme işlevi de elle temizlemeye ek olarak kullanılabilir. Bu işlemi yazıcınızın sürücü yazılımından gerçekleştirebilirsiniz. Eğer her şey yolunda giderse, ölü bir kartuşu diriltmiş olacaksınız. Eğer işe yaramadıysa o zaman yenisini alma zamanı gelmiş demektir. Umarız ilki olur!