Ekran Kalibrasyonu (Calibration) Nedir

Ekran Kalibrasyonu (Calibration) Nedir

Calibration kelimesinden dilimize çevrilen Kalibrasyon referans ölçü değerler ile bir ölçü aleti veya ölçme sisteminin belirttiği değerlerin arasındaki ilişki olarak tanımlanmaktadır. Elektronik cihazlarda adı sıkça geçen bu terimin ne ifade ettiğini inceleyeceğiz. Özellikle dijital fotoğraf makinelerinde, Televizyonlarda, dizüstü bilgisayarlarda, cep telefonlarında sıkça geçen kalibrasyon, uzunluk, ağırlık, sertlik, elektrik direnç gibi herhangi büyüklüklerin ölçümlerini yapan aletlerin kabul edilen bir ölçüte göre ayarlarının yapılması ve hata sınırlarının belirlenmesi olarak ta bilinmektedir.

Ekranlarda kalibrasyon renk uygunluk ayarıdır. Monitörde gördüğümüz renk tonajları ile baskıda gördüğümüz renk tonajlarının birbirine uygunluğunu anlatmaktadır. Çok iyi kalibre edilmemiş bir monitörde dahi gerçek renkleri göremeyebilirsiniz bunun sonucu ekrandaki bir görüntüyü baskıdan çıkarttığınızda farklı tonajlara da gördüğünüzde şaşırmamamız gerekiyor.

Televizyonlarda ve monitörlerde bazı renk uygunluk standartları bulunmaktadır. Bu standartlar çeşitli yazılımlar ile uygulanabilmektedir. Yani monitörde gördüğünüz bir görüntüyü renk tonajlarının aynını baskıda görebilirsiniz. Tabi ki burada monitörün de elektronik olarak kalibre edilemeye uygun olması gerekiyor.

Ekran kalibrasyonu sayesinde Televizyonunuzdan en doğru şekilde filmlerden, belgesel, maç ve haberlerden net görüntü aldığınız gibi doğru renklerden alabilirsiniz. Örneğin ekranınız bir oyun konsolu taktığınızda size yansıtılmak istenilen görüntüyü olması gerektiği gibi alabilirsiniz.

Ekran Kalibrasyonunun Faydaları Nelerdir

İzleyeceğiniz görüntüyü veya size aktarılmak istenen görüntüyü en doğru bir şekilde ekranınıza yansıtabilirsiniz. Böylece sayede gerçeğe en yakın görüntüyü almış olursunuz.

Doğal ve net bir görüntü netliği alabilirsiniz.

Daha az enerji harcadığından enerji tasarrufu sağlamış olursunuz.

Tam çözünürlüğe sahip ve keskinlik odaklı resim elde edebilirsiniz.

Gözlerinizi çok daha az yoran doğru renk ve doğal görüntü alabilirsiniz.

Sahnelerin karanlık ve parlak görüntülerinde detaylı bir görüntüye ulaşabilirsiniz. Ekranlar en çok bu kısımlarda görüntü kaybına uğrar.