Fiber Optik Kablo Nedir

Fiber Optik Kablo Nedir

Fiber optik kablo, bir sinyali iletmek için elektrik yerine ışığı kullanan bir iletim aracıdır. Elektrikte iletim şekli atomların birbirlerine elektron vermesi ile yani sırayla dizilmiş insanların birbirlerine bir kova suyu vererek bir yere taşımasına benzetebilirsiniz. Optik fiberler ise saf camdan yapılan saç teli kalınlığında uzun ipliklerdir bu fiberler yansıtıcı bir kılıfın içine doldurulur, böylece ışık fiberlerin içine hapsedilir. Kablonun en dışı ise koruyucu bir kılıfla kaplanır. Bu sistemde lazerler ışığı (dalga boyu = 1,300 -1,550 nanometre) kızıl ötesi ışık (dalga boyu = 850 -1,300 nm) ya da bir ledden çıkan görülebilir ışık (dalga boyu = 650 nm) kullanılabilir. Dalga boyları telin kalınlığını belirler.

Fiber optik, içinde saf cam bulunan ve dışı tamamen yansıtıcı bir yüzeyle kaplı olan kablo ışığı soğurmaz ve idealde kayıpsız iletilmesini sağlar. Cam tamamen saf değilse sinyalde bir düşüş olacaktır.

Fiber optik kabloların bakır kablolara karşı bir çok avantajı vardır:

Daha hafif ve uzun mesafelerde daha ucuzdurlar. Kapasiteleri daha yüksektir. Kablolar birbirlerini manyetik olarak etkilemez. Yangın ve elektrik çarpması riski yoktur. Daha esnektirler. Kayıpları daha düşüktür ve açık-kapalı mantığı nedeniyle dijital sinyalleri taşımaya özellikle uygundurlar. Sinyalleri çok daha az kayıpla iletir.

Fiber optik bir kablonun kesitine bakıldığında iç kısımları şunlardır:

Merkez – Işığın hareket ettiği ince cam tabaka

Cam Örtü – Merkezin dışını saran optik malzemeden üretilmiş, merkezden yasıyan ışığı tekrar merkeze geri gönderen kısım

Kılıf – Kabloyu darbelere ve neme karşı koruyan dış katman

Yüzlerce hatta binlerce optik fiberden oluşan bu kablolar, merkez çaplarına,yapıldıkları malzemeye ve ışığın kırılma şekline göre ikiye ayrılırlar.

1. Tekil Modlu Fiberler: Yaklaşık 9 mikronluk çapa sahip olan ince merkezli kablolardır ve 1300 ile 1550 nanometre arasında dalgaboyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler. Bu kablo tipi genellikle veri kaybının daha az olması istenen yerlerde kullanılır.

2. Çoğul Modlu Fiberler: Yaklaşık 62.5 mikronluk çapa sahip olanlardır ve 850 ile 1300 nanometre arasında dalga boyu değerine sahip kızılötesi lazer ışığını iletirler.Üretim maliyeti daha uygun olduğundan en çok kullanılan kablo türüdür. Kayıp miktarı tekil modlu kablolara göre daha fazladır.

Bazı fiber kablolar ise plastikten üretilmiştir ve 1mm’ye varan merkeze sahiptirler. Bu kablolar 650 nanometre dalga boyuna sahip görülebilir kırmızı ışığı iletirler.