Kablosuz Şarj Teknolojisi Nasıl Çalışır

Kablosuz Şarj Teknolojisi Nasıl Çalışır

Kablosuz şarj sistemi nasıl işliyor. Kablosuz cihazlar nasıl şarj oluyor? Şarj kelime anlamı ile yükleme demektir. Artık günümüzde Cep telefonu başta olmak üzere dizüstü bilgisayar, tablet PC gibi pek çok cihaz şarj edilerek çalışmaktadır. Özellikle akıllı cihazların şarjlarının sürekli bitmesi ve sık sık şarj edilmesi kullanıcıları bir hayli zor durumda bırakıyor. Kullanıcılar yanlarında şarj aleti taşımak zorunda kaldığı gibi ekstra batarya taşıyanlar bile bulunuyor. Kablosuz şarjın yaygınlaşması kullanıcıları bu dertten kurtaracak yeni bir teknolojidir. Ancak bu işlemi nasıl gerçekleştirdiğini anlatacağız…

Makalede Neler Var?

Kablosuz Şarj Nasıl Gerçekleşiyor

İndükleyici şarj sisteminde manyetik ve elektromanyetik enerji devreye girerek kablosuz güç iletimi gerçekleşiyor. 2009’da tanıtılmış olan Palm Pre cep telefonunu kablosuz olarak şarj etmek için HP Touchstone kullanmak yeterli oluyordu. Bu durumda da özel arka kapak takmak gerekiyordu. Palm Pre Plus ise özel arka kapak takılı olarak satılmaktaydı. Şu anda en popüler olan bağımsız kablosuz şarj seçeneği Duracell imzalı Powermat. Aslında Powermat firması 2006’da kuruldu ve ilk modelini 2009’da satışa sundu ama 2011 sonunda Procter & Gamble ile işbirliği yapıp Duracell Povvermat halini aldı. 2011 başından beri bazı araçlarda bu özellik standart olarak geliyor. Geçen seneden beri bazı restoranlardaki ve Boston’daki Starbucks’lardaki masalara Powermat yüzeyler ekleniyor. Sistemin merkezinde fiziksel teması zorunlu kılan manyetik indükleme teknolojisi var. Rakip olan diğer kablosuz şarj teknolojisi ise Kablosuz Güç Grubu tarafından geliştirilen Qi teknolojisi. Farklı firmaların yüzden farklı cihazı Qi uyum onayı almış durumda. Rezonans şarj sistemiyse mobil cihazın yakında olmasını gerektiriyor ama fiziksel şart değil.
kablosuz-sarj-teknolojisi

Manyetik indükleme – Rezonans şarj Nedir

Fiziksel teması şart koşan manyetik indüklemede verici ve alıcı bobinler bulunuyor. Verici bobine AC akım uygulanınca manyetik alan oluşuyor ve alıcı bobin bunu gerilime çeviriyor. Rezonans esaslı sistemde de alıcı ve verici bobinler var ama 5- 40 mm mesafedeki cihaza AC güç aktarımı gerçekleşiyor. Şu ana kadar rezonans şarj kullanan cihaz üretilmedi. Intel, 2008 yılında bu sistemi esas alan WCT (Wireless Charging Technology) sunumu yaptı ve bu sene içinde ilk cihazlar hazır olabilir. Intel’in teknolojisini içeren Apple MacBook modelleri görebiliriz. USB portundan gerçekleşen şarj işleminde güç sınırı yaklaşık 2.5 Watt. Kablosuz sistemlerse 5 Watt’a kadar güç iletebiliyor yani daha kısa sürede şarj mümkün. Elbette en hızlı sonuçlar için cihazlarla gelen standart adaptörler kullanılabilir. TDK ve JBL gibi bazı üreticiler kablosuz şarj da yapabilen kablosuz ses sistemleri geliştirdiler. Telefonu üst kısma yerleştirdiğinizde kablosuz olarak ses iletiliyor ve aynı zamanda şarj gerçekleşiyor. Batarya bitme derdi olmadan yüksek sesle müzik dinleyebilirsiniz. Telefonunda kablosuz şarj desteği olmayanlar özel kılıf ya da kapak eklemek zorunda.