4D Yazıcı Nedir? 4D Yazıcı İle Akıllı Malzemeler Üretme

4D Yazıcı Nedir? 4D Yazıcı İle Akıllı Malzemeler Üretme

Günümüzde artık makinelerin akıllanması giderek artıyor. Bilgisayar teknolojisinin cihazlara yerleştirilmesi ile akıllı cep telefonları, TV’ler, beyaz eşyalar, arabalar gibi daha pek çok cihaz kullandıkları yazılımlar sayesinde akıllı hale geldi. Şimdi 4D yazıcılar sayesinde üretilen malzemeler akıllı hale geldi. Peki 4D yazıcının 3D yazıcıdan farkı nedir. 3D yazıcılarda en, boy ve derinlik algısı bulunuyordu. 4D yazıcıda bunun yanına zaman eklendi. Basıldıktan sonra zamanla değişen malzemeler üretebileceksiniz. 3D baskı makinesiyle isteyen kişi tasarımını bir nesneye dönüştürebilirdi. Bu işlem makinenin katman katman çalışmasıyla mümkün kılınıyordu. Bir nesneyi 4D yapmak için ise nesnenin şeklinin yanı sıra hareket ısı değişimi gibi dış etkenlere göre şeklinin nasıl değişeceğini kodlayan bilgileri de baskı makinesine verilmek gerekiyordu.

4D Yazıcı Dönemi Başlıyor

4D yazıcıyı 3D yazıcı mantığından ayıran en büyük fark zamandır. Zamanla nesnelerin şekil değiştirmesi olayıdır. 4D baskı da kullanım amacına göre isimi verilmiştir. Bir nevi şekil verilebilen ve programlanan alet olarak düşünülebilir. Çok yakında ürünün akıllı olması değil, ürünün basımında kullanılan malzemenin de akıllı olması gerekliliği doğacak. Akıllı ve programlanabilir malzemeler. Evet düşününce bu nasıl olabilir diye düşünebilirsiniz ancak emitalar doğru işlendiğinde bu ürünler istendiği gibi kodlanabiliyor. Kendi kendini inşa ederek zamandan tasarruf ettiğiniz gibi performansı da artırabileceksiniz. Yani 4D yazıcıda akıllı ve programlanabilir malzeme kullanarak bastığınız ürün, sizin dışarıdan bir müdahaleniz olmadan ortam koşullarına göre kendini ayarlayabiliyor.

4D yazıcıyla üreteceğiniz akıllı maddeler ile kendini monte edebilen, çevre ve kullanıcı ihtiyaçları için kendilerini yeniden düzenleyebilen akıllı nesneler basabilirsiniz. Havacılık, tıp, otomotiv, inşaat endüstrileri, robot, otomasyon gibi alanlarda büyük vaatlerde bulunuyor.