Düşünceyle Kontrol Etme Teknolojisi

Düşünceyle Kontrol Etme Teknolojisi

İnsan düşüncesi yönlendirilebilir mi? Düşünceyle teknolojik aletler yönlendirilebilir mi? Düşünce, uzay ve zamanın ötesinde, öznenin dışında, kendiliğinden var olan, duyularla değil, yalnızca ruhen algılanabilen asıl gerçeklik yada fikirdir. Dış dünyanın insan zihnine yansıması olarak da tanımlanır. Peki bu yansımaya dışarıdan müdahale edilebilir mi? Intel ilerde insan beynine chip implantasyonu teknolojisi ile düşünceyle kontrol üzerinde çalışıyor. Örneğin yazmak istediğiniz bir yazıyı sadece düşünerek bilgisayara aktarabileceksiniz. Yada arabayı çalıştırıp, cep telefonunuz ile istediğiniz kişiyi yerinizden dahi kalkmadan arayabileceksiniz.

Özel olarak üretilmiş sensorlu kulaklıklar ile düşünceyle kontrole dair bir şeyler duymuş olabilirsiniz, bu sensorlar insan beyni aktivitesini gerçek anlamda fiziksel hareket veya etkileşim olmadan algılayarak kontrol etme imkanı veriyor. Bu teknoloji henüz oldukça yeni olmasına rağmen bir ekip kuruldu ve çalışma alanları FMRI (Functional Magnetic Resonance Imaging – Fonksiyonel Manyetik Rezonans Görüntüleme) araştırma ekibi, doğrudan insan beyninin içine WLAN ile bağlanıla bilinen chip sensor modülleri ile direkt insan düşünceleri ile kontrol edebilmeyi amaçlıyor. Bu yöntem sayesinde kulaklık takmaya bile gerek kalmadan tüm işlemlerinizi yapabileceksiniz.
intel-chip-implantasyon
Intel Araştırma Laboratuvarları Pittsburgh, Pittsburgh Üniversitesi ve Carnegie Mellon Üniversitesi arasındaki bir işbirliği halinde yürütülen bu çalışmada FMRI makinelerinin beyindeki kan akışı modellerini analiz etmek için ne şekilde kullanılabileceği üzerinde yoğunlaşırdı. İlk olarak veriler toplanacak daha sonra çalışan bir modelle bir veri tabanı oluşturacak bir sonraki adim ise mükemmel çalışabilecek durumda güvenle insan beyninin içine yan etkisi olmadan implante edilebilir minik çip (yonga) haline dönüştürmek olacaktır.