Rezistif Dokunmatik Ekran Nedir Nasıl Çalışır

Rezistif Dokunmatik Ekran Nedir Nasıl Çalışır

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz Rezistif dokunmatik ekran nedir, nasıl çalışır, yapısında neler vardır bunlardan bahis edeceğiz. Rezistif dokunmatik ekranlar özellikle cep telefonlarında tercih edilen bir ekran türüdür. Rezistif dokunmatik ekranın çalışma mantığı ise birbirinden ince yüzeyle ayrılan iki tane iletken noktanın herhangi bir etki geldiğinde bu iki noktanın temas etmesiyle ekrandaki yer bilgisini belirleyen bir tür ekrandır.

Rezistif dokunmatik ekran aslında eski bir teknolojidir fakat Apple firmasının dokunmatik ürünler çıkartması ile iphone, ipad gibi ürünleri piyasaya sürmesi diğer firmalarında yeni ürünlerine dokunmatik ekran özelliği eklemesine neden oldu. Ve böylece dokunmatik ekranlar yaygınlaştı. Rezistif dokunmatik ekranlar ince ve içerisi boş olan bir yüzey ile ayrılan iki tane özel alandan oluşmaktadır. Bu alanın ana maddesi ise ITO-indium tin axide ismi verilen bir yapıdır. Yüzeyinin karakteristik direnci 100-500 ohm civarında farklılık gösterir. Yüzeyleri arası yalıtkan özelliğe sahiptir. Böylece küçük noktasal parçalar ile ayrılır.

Birbirinden ayrılan yüzeyler parmak veya kalem ile dokunduğunuzda ortaya çıkan basınçla birbirine dokunup iletim alanı olur. ITO yapıdaki yüzeyler yatay ve dikey olarak birbirinden ayrı olur. Birbirinden ayrılan binlerce küçük kara madde düşünecek olursak, dokunulduğu zaman noktada sadece dokunulan kare alt yüzeyle temas halinde olur ve iletim gerçekleşir. Bu esnada yüzeyde bulunan her kareyi ayrı ayrı olarak tarayıp o andaki durumu kontrol eden bir donanım vardır. Bütün tarama ve inceleme işlemi saniyede binlerce defa gerçekleştiği için dokunma durumu anında algılanır. Yüzeydeki bir noktaya dokunulduğu zaman koordinat telefonun yazılımına gider ve gereken işlem gerçekleşir.