Solar kelimesinin anlamı güneşe ait, güneşle ilgili demektir. Güneş’teki patlamalar, “Güneş Fırtınası” yani Solar fırtına olarak adlandırılmaktadır. Güneşe sonsuz enerji kaynağı gözüyle bakabiliriz. Bu Güneş olarak isimlendirilen yıldızı özel kılan kabaca söyelemek gerekirse Dünya’ ya çok yakın olması ve hala ömrünü tamamlamamış olmasıdır. Yıldızların ortalama ömürleri 10 milyar yıl civarındadır. Güneşimizin ise 5 Milyar yaşında olduğu tespit edilmiş ve yarı ömrünü tamamlamıştır Güneşin Dünya’ dan ortalama uzaklığı 1496×1011m’dir. 8.31 dakika ışık yılı, bu demek oluyor ki güneş bir anda sönse bile biz 8 dakika daha gün ışığında kalacağız. Ortalama çapı ise 1392×109m (Dünya’nın 109 katı), Hacmi Dünya’nın 1,3 milyon katı, Ağırlığı ise Dünya’nın 333.000 katı kadardır.
Solar Fırtına Sonrası Neler Olabilir
Bir solar fırtınada yani güneş patlamasında elektrikler ve iletişim kesilebilir, ulaşım aksayabilir, yayınlar kesilebilir. Uydu sistemlerinde, hava ulaşımında aksaklıklar yaşanabilir. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, Güneş’te meydana gelen patlamaların artacağını ve Dünya’yı etkileyeceğini açıkladı. Fırtına, milyarlarca ton ağırlığındaki aşırı sıcak gaz bulutlarının, Güneş atmosferinden fırlamasıyla oluşuyor. Manyetik enerji birdenbire serbest kalınca, enerji yüklü parçacıklar uzaya yayılıyor.
Güneş Fırtınası, dünyadaki belli bölgelerde, enerji nakil hatlarını, iletişim ve uydu sistemlerini etkiliyor. Kutuplara yakın noktalarda yapılan uçuşlar aksayabiliyor. Uzmanlar, Dünya’yı bu hafta sonu etkileyecek fırtınanın çok büyük olmadığını dolayısıyla endişelenecek bir durum bulunmadığını belirtiyor. 1972 yılında güneşteki patlamalar yüzünden, Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaletindeki bütün şehirlerde, telefon bağlantıları kesildi. 1989 yılındaki bir başka güneş fırtınası da, Kanada’da 6 milyon kişinin elektriksiz kalmasına yol açtı.