Uçaklar Nasıl Uçar Uçaklar Havada Nasıl Kalır

Uçaklar Nasıl Uçar Uçaklar Havada Nasıl Kalır

Uçak: Kanatlarının altındaki havanın yaptığı basınç yardımıyla yükselip ilerleyebilen motorlu hava taşıtı diğer bir adıyla tayyare denilen taşıtlardır. Uçaklar her geçen gün gelişen teknolojiyle birlikte gelişmekte, daha güvenli ve hızlı uçuşlar mümkün olmaktadır. İnsanların uçaklarla ilgili en çok merak ettikleri ise uçakların nasıl uçtuğu sorusudur. Bu sounuun cevabına bakmadan önce ise uçaklar nasıl havada kalır sorusuna bir bakalım, bir uçağın uçmasını sağlayan dört temel etki vardır. Bunlar:

1- Kaldırma Kuvveti (Lift Force)

2- Ağırlık Etkisi (Gravity Force)

3- Sürtünme Kuvveti(Drag Force).

4- İtki Kuvvet (Thrust Force)’leridir. Kaldırma Kuvveti

Kaldırma Kuvveti (Lift Force)

Hava araçlarının havada tutunmalarını sağlayan kuvvettir. Bu kuvvet uçaklarda kanatlardan, helikopterlerdeyse pallerden akan havanın yarattığı etki ile oluşturulur.

Ağırlık Etkisi

Kaldırma kuvvetinin aksi yönünde olup yer küre tarafından oluşturulan bir etkidir.

Sürtünme Kuvveti

Uçağın karşılaştığı hava molekülleri tarafından oluşturulan etki. İtki Kuvveti Uçağın motoru tarafından oluşturulan uçağın ileri hareketini sağlayan etkidir.

Uçuş Kontrol Satıhları Flaplar

Uçağın kanatlarının kaçış kenarında (arka uçta) bulunan kontrol satıhlarıdır.Bu yüzeyler genelde kalkış ve inişlerde kullanılırlar.Kalkışta kanat kamburluğunu arttırdığı için, uçağın kısa mesafede kalkış yapmasını sağlar, inişlerde ise açıldığında hava direncini arttırdığı için uçağın hızını azaltarak uçağın daha düşük hıza daha kısa mesafede iniş yapmasını sağlar.

Aileronlar

Bu parçalar da uçağın kaçış kenarında bulunurlar. Bu yüzeyler uçağın sağa yada sola yatış yapmasını veya uçağın tono atmasını sağlar. (Tono: Uçağın oylamasına ekseni etrafında 360 derecelik dönüşüdür.) Bu satıhlar levyenin sağa yada sola hareketi ile hareket ettirilir. Bu satıhlar birbirleri ile ters yönlü olarak çalışırlar. Yani biri yukarı kalktığında diğeri aşağı iner.

Slatlar

Bu yüzeylerin amacı düşük hızlarda kaldırma kuvvetini arttırarak uçağı havada tutmaktır. Ayrıca yüksek hücum açılarında hava akışını denetlediğinden stall olayına engel olur.

Yatay Kuyruk Dümenleri

Bu satıhlar uçağın yukarı yada aşağı doğru burnunu yönlendirmesini sağlar. Bu yüzeylerin kontrolü levyenin ileri ve geri doğru hareket ettirilmesi ile sağlanır.

Dikey Kuyruk Dümeni

Bu satıh uçağın burnunu sağa veya sola yönlendirmesini sağlar. Bu sathın kontrolü pilotun kullandığı pedallarla sağlanır.

Hız Frenleri

Hava akımına karşı kullanılarak gerekli durumlarda uçağın yavaşlamasını sağlayan yüzeyler.