Kısaca X Işınları Nedir

Kısaca X Işınları Nedir

X Işınları nedir, nerelerde kullanılır, kullanım alanları ve X Işınları nasıl oluşur? Işın, etkin özdeklerin saçtıkları alfa, beta, gama ışınlarından her biridir. X-Işınları aslında görülebilir gün ışığı gibidir. Foton adı verilen parçacıklar tarafından taşınan elektromanyetik enerjinin güç seviyesi daha yüksek olduğunda dalga boyu değişir. Gözlerimiz sadece belirli dalga boyu aralığındaki ışığı görebilir. Düşük güçlü ve uzun dalga boylu versiyona radyo dalgaları, yüksek güçlü ve kısa dalga boylu versiyona X-ışınları deniyor.

X Işınlarının Kullanım Alanları

Atomlardaki elektronların hareketiyle oluşan foton hareketinin sonucu olan X-ışınları vücuttaki dokulardan geçebilir ama kemiklerden geçemez. Vücudu oluşturan dokuların da temeli atomlardır. Bu dokular görünür ışığa ait fotonları emebilir. Böylece tıp alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bir çok doktor ameliyat yapmadan önce bu yönteme başvuru yani röntgen çekerler.

X Işınları sanayide de kullanılmaktadır. Kapılardaki güvenlik kontrollerinde yer alan tarayıcılar da benzer sistemle vücut taraması yapar. Sanayide X-ışınları metal parçaların, özellikle de dökümlerin ve kaynaklanmış parçaların sağlamlığının denetlenmesinde kullanılır. Çok sayıda parçadan oluşan malzemelerin, örneğin elektrikli aletlerin montajının doğru yapılıp yapılmadığı da X ışınlarıyla incelenebilir. Polis ve gümrük memurları yolcu valizlerinde yasadışı bir maddenin bulunup bulunmadığını anlamak için X-ışınlarından yararlanırlar.